Безпека життєдіяльності в умовах воєнного стану

Правила «двох стін» та «двох виходів»: нагадуємо основні правила поведінки під час повітряної тривоги

Не нехтуйте сигналами повітряної . Нагадуємо основні правила, що рятують життя під час ракетних ударів ворога. 

Правило «двох стін» 

Від небезпеки вас має відділяти щонайменше 2 стіни, оскільки одна, ймовірно, зруйнується від удару, а друга візьме на себе уламки стіни, віконного скла тощо. Тому ховатися безпечно у місці, яке розташоване за другою від фасаду опорною стіною. Зазвичай це тамбур, коридор або передпокій. Навіть якщо вам здається, що будинок нестійкий, підвалу нема, а в сховищі немає місця, лишайтеся біля опірних стін – вони витримають. 

Правило «двох виходів» 

Ви повинні чітко знати, що з укриття є щонайменше 2 виходи. Тому підвал чи гараж з одним виходом – це пастка. Єдиний вихід може завалити уламками будинку або під час пожежі він може бути заблокованим. Проте сучасні підземні паркінги та підвали у більшості будинків спроектовані безпечно. 

🔴Падайте! Відразу. Не шукайте укриття, не обертайся на звук. Падайте. Кидайте сумки, падайте на землю там, де стоїте. Відкрийте рот, аби оминути контузії. 

‼️ Якщо стався вибух: 

– переконайтеся в тому, що ви не отримали значних травм; 

– заспокойтеся і уважно озирніться навколо, зверніть увагу чи не існує загрози подальших обвалів і вибухів, чи не потрібна комусь ваша допомога; 

– якщо є можливість – спокійно покиньте місце події; 

– якщо ви опинилися в завалі – періодично подавайте звукові сигнали; 

– пам’ятайте, що при низькій активності людина може протриматися без води п’ять діб; 

– виконуйте всі розпорядження рятувальників. 


⚡️Після вибуху – не вставайте різко. Не вставайте відразу. Як кажуть медики, «потрібно відчути себе». Зрозуміти – пронесло або зачепило. Стрес. Шок. Через них біль може з’явитися не відразу. А якщо поранило, тоді кожен різкий рух – це зайва крововтрата. Повільно поворушіть руками, ногами. Якщо є кров, зрозумійте – звідки. І наскільки серйозне поранення. Кличте на допомогу. 


🔴Якщо почули вибух вдома 


При звуках пострілів і вибухів не виходьте з дому. Пересидіть обстріл вдома. Прийміть заспокійливі таблетки або чай. Закрийте всі вікна та двері. Якщо обстріл йде по житловому будинку, сховайтеся у ванній або біля шахти ліфта. Прикрийте голову руками і сядьте на підлогу. 


🚗Якщо обстріли застали вас в машині 

Якщо вибух стався прямо біля машини – краще зупинитися, вийти з машини і лягти на землю біля машини. Не продовжуйте їхати, адже ви не знаєте, де буде наступний вибух. Постарайтеся лягти біля бордюру – він може служити невеликим укриттям. 


⚫️Опинилися під завалами – завмерли. Не смикайтеся, не намагатися скинути з себе все, що навалилося відразу. Знову ж таки, потрібно відчути своє тіло. Руки, ноги – що з ними? Рухайтеся повільно. Розгойдувати всякі балки і великі уламки – небезпечно. І без того хистка конструкція може впасти остаточно. Якщо руки вільні – розгребти простір перед особою. Дихати буде легше та й просто стане трохи спокійніше. Головне – не панікувати. Економити сили. Допомога прийде. 


☝️При виявленні вибухонебезпечних предметів забороняється: 

– перекладати, перекочувати з одного місця на інше; 

– збирати і зберігати, нагрівати і ударяти; 

– намагатися розряджати і розбирати; 

– виготовляти різні предмети; 

– використовувати заряди для розведення вогню і освітлення; 

– приносити в приміщення, закопувати в землю, кидати в колодязь чи річку. 


🔴Виявивши вибухонебезпечні предмети, позначте місце, забезпечте його огородження. Негайно повідомте про це територіальні органи ДСНС та МВС за телефонами «101» та «102». 

‼️

Безпечна відстань від небезпечних або підозрілих предметів: 

Граната РГД-5 не менше 50 м 

Граната Ф-1 не менше 200 м 

Тротилова шашка 60 м 

Пивна бляшанка 0,33 л 60 м 

Валіза 350 м 

Автомобіль 600 м 

Мікроавтобус 920 м 

Вантажівка 1250 м

Бережіть себе!!!

Коментарі

Популярні публікації